Hadonászó kezek…

Olasz gesztusnyelv

“Essere italiani è un lavoro a tempo pieno.” – Olasznak lenni fárasztó munka.

Beppe Severgnini sorával mélységesen egyetértek. Hogy miért? Ha körülnézünk Itáliában, azonnal érkezik is a válasz: a kezek hol az egekben hadonásznak, hol a padló mélységeiben tartanak hódító expedíciót. Komoly igénybevétel, nem mindennapi foglalkozás ez, ebben megegyezhetünk.

Olasz barátaimat gyakorta mulattatom azzal, hogy milyen sokat hadonászok a kezeimmel miközben beszélek. Én meg rajtuk mosolygok, “bagoly mondja…”. Mit jelent gesztikulálni? Az érzelmek megélését és azok vizuális lenyomatait.

Egy kultúráról a szokásai, ételei, nyelve, műalkotásai és a benne élő emberek festik a legpontosabb képet. Az itáliai vonalon maradva a mikroszkóp lencséjén még egy fokozatot élesíthetünk, ha figyelmet fordítunk a gesztusnyelvre is. Itália gesztusai kedvesen az érzelmek fontosságára emlékeztetnek és arra, hogy mennyivel teljesebb tud lenni az érzelemkifejezés, ha közben testünkkel is megmozdulunk. A lényeg talán az, hogy élete során minnél több árnyalatot megéljen az ember. Ahogy Sorrentino tolmácsolja egyik filmjében: “…az érzelmeket alulértékelik. De ez hülyeség. Mert csak ezek azok, amik tényleg a mieink.”

Gesztikuláljunk sokat!

Nézd meg az olasz gesztusokból álló kártyapaklit, amit terveztünk a magunk és mások örömére.

Megosztás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: email
Kampler Éva

A Terra Poetica két hosszú évig egy „fiókban várakozó” ügy volt, aztán tavaly azzal, hogy az olasz fővárosba költöztem, formára talált. Az oldalt mindazoknak dedikálom, akik szeretik a tiszta történeteket. Mottóként ezért ezt a sort választottam: ‘Una storia sulla pura bellezza’, vagyis ‘Egy történet a tiszta szépségről’.

Social media

Kapcsolódó bejegyzések

Az ifjú Colosseum is szót kér

Tudtátok-e, hogy Rómában igazából nem is egy, hanem két Colosseum is van? Az ikon, a jó öreg, a közismert és egy másik, egy modern példány. Ma ez a bejegyzés a fiatalabbikról emlékezik meg. 

Tovább olvasom »
Acqua Paola, Róma

Città dell’acqua

Az örök város monumentalitását mondhatni “fellazítják” a lépten-nyomon felbukkanó apró zuhatagok – szökőkutak -, a fürdők, a Tiberis és a mélyben csörgedező, kevésbé szem előtt lévő acquedotto-k (vízhálózatok).

Tovább olvasom »
Róma, Szent Euszták bazilika

Róma csodaszarvasa

Szent Euszták legendáját nagyon szeretem elmesélni a sétáimon a vendégeimnek, mert egy keresztény köntösbe bújtatott, őszinte, emberi történetet rejt magában.

Tovább olvasom »