Hadonászó kezek…

Olasz gesztusnyelv

“Essere italiani è un lavoro a tempo pieno.” – Olasznak lenni fárasztó munka.

Beppe Severgnini sorával mélységesen egyetértek. Hogy miért? Ha körülnézünk Itáliában, azonnal érkezik is a válasz: a kezek hol az egekben hadonásznak, hol a padló mélységeiben tartanak hódító expedíciót. Komoly igénybevétel, nem mindennapi foglalkozás ez, ebben megegyezhetünk.

Olasz barátaimat gyakorta mulattatom azzal, hogy milyen sokat hadonászok a kezeimmel miközben beszélek. Én meg rajtuk mosolygok, “bagoly mondja…”. Mit jelent gesztikulálni? Az érzelmek megélését és azok vizuális lenyomatait.

Egy kultúráról a szokásai, ételei, nyelve, műalkotásai és a benne élő emberek festik a legpontosabb képet. Az itáliai vonalon maradva a mikroszkóp lencséjén még egy fokozatot élesíthetünk, ha figyelmet fordítunk a gesztusnyelvre is. Itália gesztusai kedvesen az érzelmek fontosságára emlékeztetnek és arra, hogy mennyivel teljesebb tud lenni az érzelemkifejezés, ha közben testünkkel is megmozdulunk. A lényeg talán az, hogy élete során minnél több árnyalatot megéljen az ember. Ahogy Sorrentino tolmácsolja egyik filmjében: “…az érzelmeket alulértékelik. De ez hülyeség. Mert csak ezek azok, amik tényleg a mieink.”

Gesztikuláljunk sokat!

Nézd meg az olasz gesztusokból álló kártyapaklit, amit terveztünk a magunk és mások örömére.

Megosztás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: email
Kampler Éva

A Terra Poetica két hosszú évig egy „fiókban várakozó” ügy volt, aztán tavaly azzal, hogy az olasz fővárosba költöztem, formára talált. Az oldalt mindazoknak dedikálom, akik szeretik a tiszta történeteket. Mottóként ezért ezt a sort választottam: ‘Una storia sulla pura bellezza’, vagyis ‘Egy történet a tiszta szépségről’.

Social media

Kapcsolódó bejegyzések

Firenze, Duomo

Egy toszkán legenda: i Bischeri

Mit jelent a “Bischero” kifejezés? A szó eredete igen messzire nyúlik vissza az időben, ugyanis egy 12. századi toszkán legendához kapcsolódik. Akkoriban egy Firenzében lakó gazdag nemesi család neve volt, mára azonban valami egészen mást jelent…

Tovább olvasom »
Toszkána, ücsörgő helyiek

Per sempre

Képzeljünk el magunk előtt egy szép, egészséges szőlőtőkét Toscana egyik napos domboldalán, gyökerei mélyre hatolnak, ágai magasra törnek és rajta kerek, karmazsinvörös húsú, Sangiovese szőlőszemek sorakoznak. Ennek a borágnak az lila illata árad szét a vidéken megrajzolva annak kontúrjait…

Tovább olvasom »