A mediterrán szél ha fúj…

Lazio Castel Gandolfo Roma Eataly

A nyelvünk lenyomata a múltunknak, őseink történetének. Ha a világ egy jelenségére sok kifejezésünk van, abból sejthető, hogy az adott dolog valamilyen okból fontos nekünk, vagy az volt valamikor.

Tudjátok, hány és hányféle különböző módon mondja az olasz nyelv a szelet?

Vento, aria, brezza, corrente, fiato, soffio, turbine, ventaccio, venticello…

Ám nézzünk a szókoszorú mögé. Ki tudja a választ arra, hogy mitől olyan színes és gazdag az olasz agrikultúra? Oscar Farinetti, az Eataly alapítója “La fortuna di nascere in Italia” (Amiért szerencsés Olaszországban születni) című legendás videójában a szelet említi a biodiverzitás okaként: “la risposta è nel vento”, vagyis a válasz a szélben van.

Az Eataly vitathatatlanul a legnagyobb olasz “piac” a glóbuszon, amely nem maradt a maga medrében, nem állították meg az ország határai – akarta a világ -, ezért mára már 11 külföldi helyszínen is jelen van. Így került egy konyhacsempényi Olaszország például Londonba, az Egyesült Államokba vagy Japánba – csak hogy néhányat említsek a “lelőhelyek” közül (Magyarország még várakozik). 

A piacot fentebb idézőjelek közé szorítottam, mert az Eataly valójában az is, meg nem is: mélyebb, gazdagabb, több. A válogatott olasz beszállítók, a nagy renoméval rendelkező családi márkák mellett tematikus éttermeket, kávézókat, főzőiskolát is rejt. 

Ti, az olasz kultúra és konyha szerelmesei, feleljetek őszintén, mennyire dobban meg a szívetek, mennyire remeg meg a lábatok, ha az utcáról kinyílik előttetek egy fotocellás ajtó, amin keresztül ‘betoppanhattok Olaszországba’?

Farinetti-t idézve: “I venti buoni dei nostri mari s’incontrano con l’aria fresca delle nostre colline e delle nostre montagne…”, vagyis az olasz tengerek szellői összetalálkoznak az olasz hegyek és dombok friss fuvallataival. Szerinte itt van a kutya elásva, ez az egyedülálló földrajzi elhelyezkedés tesz csodákat, a szélmozgások varázsolnak Itália vidékein.

Ennek eredménye az olasz bazsalikom, a pármai sonka, a buffalo mozzarella…” – és megint egy olyan gazdag listához érkezünk, aminek nem tud vége lenni, mert legalább az égig ér, vagy a föld magjáig – ez már csak nézőpont kérdése…

Ezek tehát a mediterrán szél szinonimái a csizma alakú félszigeten északtól délig. Az pedig, hogy hányféle ízt is hoz létre, ahogy ez a mediterrán szél átfújja Olaszországot, az Eataly-ban tetten érhető…

…bazsalikom, brontei pisztácia, buffalo mozzarella, Chianti, Parmigiano Reggiano, pármai sonka, szarvasgomba, extra szűz olívaolaj…

Megosztás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: email
Kampler Éva

A Terra Poetica két hosszú évig egy „fiókban várakozó” ügy volt, aztán tavaly azzal, hogy az olasz fővárosba költöztem, formára talált. Az oldalt mindazoknak dedikálom, akik szeretik a tiszta történeteket. Mottóként ezért ezt a sort választottam: ‘Una storia sulla pura bellezza’, vagyis ‘Egy történet a tiszta szépségről’.

Social media

Kapcsolódó bejegyzések

Az ifjú Colosseum is szót kér

Tudtátok-e, hogy Rómában igazából nem is egy, hanem két Colosseum is van? Az ikon, a jó öreg, a közismert és egy másik, egy modern példány. Ma ez a bejegyzés a fiatalabbikról emlékezik meg. 

Tovább olvasom »
Acqua Paola, Róma

Città dell’acqua

Az örök város monumentalitását mondhatni “fellazítják” a lépten-nyomon felbukkanó apró zuhatagok – szökőkutak -, a fürdők, a Tiberis és a mélyben csörgedező, kevésbé szem előtt lévő acquedotto-k (vízhálózatok).

Tovább olvasom »
Róma, Szent Euszták bazilika

Róma csodaszarvasa

Szent Euszták legendáját nagyon szeretem elmesélni a sétáimon a vendégeimnek, mert egy keresztény köntösbe bújtatott, őszinte, emberi történetet rejt magában.

Tovább olvasom »