Recept a nonna-tól: biscotto da inzuppo

Keksz biscotti

* Inzuppare: belemártani a reggeli italunkba (kávéba, tejbe, teába) a kekszet, az apósüteményt, a cornetto-t vagy bármi más édeset, amit szeretünk.

Az olasz reggeli enélkül nem lenne az, ami. Van, aki azért csinálja, hogy a meleg italban megpuhuljon a keksz, van, aki pusztán megszokásból teszi, én speciel azért, mert azokat az időket idézi, amikor gyerekként a nagymamámmal békében és a pillanatnyi boldogságtól elnémulva csendben mártogattuk a forró kakaóba a kalács végét. Szóval amikor néhanapján már időben messze a gyermekkortól és Olaszországban élve földrajzilag távol a nagymamától rám tör a nosztalgia vagy a hiány – esetleg mindkettő -, fogok egy kekszet és kávéba mártom.

Na de nem mindegy ám, hogy milyen az a keksz…

A tökéletes élmény eléréséhez a “nagykönyvben” meg van írva, hogy milyen állagú nyalánkság szükségeltetik. Elengedhetetlen, hogy könnyű, omlós tésztája legyen, hogy ennek az állagnak köszönhetően a tejbe vagy kávéba mártást követően a szájban már pillanatok alatt szétomoljon. Van ennél édesebb ébredés?

Ingredienti (Hozzávalók)

  • 250 g liszt
  • 80 g kristálycukor
  • 40 ml olaj
  • 30 ml tej
  • 1 tojás
  • fél tasak sütőpor
  • vanília

Preparazione (Elkészítés)

Elkészítésük legalább olyan egyszerű, mint az elfogyasztásuk, úgyhogy még kötényt sem kell kötnünk hozzá.

0. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

1. Az összes hozzávalót – szárazat és nedveset is – elkeverjük egy tálban, és kézzel addig gyúrjuk, amíg egy tömör, homogén keveréket nem kapunk.

2. Ezután megformázzuk a kekszeinket: a tésztát 18-20 egyforma méretű darabra vágjuk, majd számunkra szimpatikus alakúra formázzuk.

3. Ha extrán édesszájúak vagyunk, egyenként még meghempergethetjük a biscotti-kat kristálycukorban, ezt követően pedig körülbelül húsz percig sütjük őket a sütőben.

A recept nem a nagymamától van, már Rómában élve kísérleteztem ki, de mégis az ő tűzhelyétől indul és oda vezet vissza valahányszor megtörténik a varázslat: inzuppare

Mártogatásra fel!

Megosztás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: email
Kampler Éva

A Terra Poetica két hosszú évig egy „fiókban várakozó” ügy volt, aztán idén azzal, hogy az olasz fővárosba költöztem, formára talált. Az oldalt mindazoknak dedikálom, akik szeretik a tiszta történeteket. Mottóként ezért ezt a sort választottam: ‘Una storia sulla pura bellezza’, vagyis ‘Egy történet a tiszta szépségről’.

Social media

Kapcsolódó bejegyzések

Napsütötte Toszkána

Toscana dorata

Dorata, vagyis magyarul szó szerint ‘aranyozott’, mert nekem ez a régió úgy él a fejemben, mint amit mielőtt ránéznénk vagy akár csak rágondolnánk, minden alkalommal

Tovább olvasom »
Ponza olasz sziget Lazio

Titkos oázis a Tirrén-tengeren: Isola di Ponza

Azt mondják Ponza szigete olyan festői, mint Capri, csak radírozzuk ki róla a turistákat, hiszen még manapság is egészen érintetlen, így megmaradt szinte csak az olasz emberek nyári paradicsomának. Több sem kellett, elmentem hát oda, hogy megnézzem a saját szememmel, igaz-e mindaz, amit róla mondanak…

Tovább olvasom »