Città dell’acqua

Acqua Paola, Róma

Rómának több olyan beceneve van, amire hallgat: itt van a Caput Mundi (a világ feje), a Città Eterna (Örök Város), természetesen a capitale (főváros), vagy például a città dell’acqua, vagyis a víz városa is. Ma ez utóbbihoz fűznék egy kis magyarázatot.

A Gianicolo (Januculum domb) a neve alapján akár egy fantasy regény helyszíne is lehetne, de ebben az esetben a valóság talán még érdekesebb a fikciónál. Itt található ugyanis a Fontana dell’Acqua Paola, a helyszín, ami azon túl, hogy a Nagy szépség (Sorrentino, 2013) című filmet nyitja – nem véletlenül -, a Paolo vízvezeték végén található záróobjektum, ami a víz célba érésének diadalát örökíti meg.

A rómaiak igazi vízimádók voltak, ezért a birodalom városaiban ezrével építették a szökőkutakat, a fürdőket és az utcai kutakat, illetve a vízvezetékek is keresztül kasul szelték a város vásznát. 

Valójában a Paolo vízvezeték története időszámításunk után 109-ben kezdődik, hiszen akkor épült az elődjének számító Traianus vízvezeték (Acquedotto Traiano), amely az akkori uralkodóról kapta a nevét. Célja a Trastevere városrész vízellátása volt, ahol korábban csak a kutak és Tiberis vize látta el ezt a feladatot.

A vízvezetéket a reneszánsz korban restauráltak, s a munkálatok sikeres lefolyása után Papa Paolo V (V. Pál Borghese pápa) rendelte el a fontana megépítését, amely végül 1610 és 1614 között készült el. Vize azonban nem volt tökéletesen iható, ezért a csalódott rómaiak megalkották a mondást: 

“Valere qanto l’acqua Paola”

vagyis annyit ér, mint Paola vize (keveset vagy semmit). A fontana mögött egy titkos kert is van, amely látogatható. Ám nyitvatartása igen limitált, ezért mielőtt ellátogatunk oda, érdemes meggyőződni az aktuális nyitvatartásról és esetleg regisztrálni egyes részvételi idősávokra.

A Fontanone monumentális, angyalok, szörnyek és sárkányok által megelevenített homlokzata öt boltívből és hat gránitoszlopból áll, ebből négy az ősi Konstantin-kori Szent Péter-bazilikából származik.

A kút elhelyezkedése már önmagában figyelmet kér: fenséges csobogása páratlan látvánnyal párosul. A város úgy viselkedik itt, mint egy négylábú kandúr, amely megszelídülve elterül előttünk és kedvünkre simogathatjuk. 

Van egy ide kötődő rituálém: néha napfelkeltéért, máskor naplementéért, vagy csak egy lassú reggeliért szoktam felmászni ide. Mögöttem a víz erejének diadala, előttem a lábaink előtt heverő város…

Városnéző sétáim gyakran kanyarodnak ide, hogy a látogatók farkasszemet nézhessenek az elhasaló város panorámájával és megérezhessék, több, mint háromezer év monumentalitásának erejét, miközben hátulról hallgathatják a gurgulázó csobogást.

Megosztás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: email
Kampler Éva

A Terra Poetica két hosszú évig egy „fiókban várakozó” ügy volt, aztán tavaly azzal, hogy az olasz fővárosba költöztem, formára talált. Az oldalt mindazoknak dedikálom, akik szeretik a tiszta történeteket. Mottóként ezért ezt a sort választottam: ‘Una storia sulla pura bellezza’, vagyis ‘Egy történet a tiszta szépségről’.

Social media

Kapcsolódó bejegyzések

Az ifjú Colosseum is szót kér

Tudtátok-e, hogy Rómában igazából nem is egy, hanem két Colosseum is van? Az ikon, a jó öreg, a közismert és egy másik, egy modern példány. Ma ez a bejegyzés a fiatalabbikról emlékezik meg. 

Tovább olvasom »
Róma, Szent Euszták bazilika

Róma csodaszarvasa

Szent Euszták legendáját nagyon szeretem elmesélni a sétáimon a vendégeimnek, mert egy keresztény köntösbe bújtatott, őszinte, emberi történetet rejt magában.

Tovább olvasom »