Róma tengerpartjai

A tengernél

Aki járt már Rómában, tudja, hogy eljön errefelé a nyár során egy pont, amikor már a gelato sem oldoz fel, nem elegendő, hogy mentse a helyzetet. Habár még a könnyedebb májusi, június eleji meleg hullámokkal szemben igazán jó cinkostársnak bizonyul a gombócos fagyi, ahogy a naptárban júliusra lapozunk, olvadékony természetéből adódóan, ő is veszélybe kerül és – ahogy mondani szokás – , valami erősebb kell…

Lake of Capri, 1939 (AP Photo / Hamilton Wright)

A Róma városát átjáró csobogó hang és a szökőkutak néha egészen lenyűgöző látványa némi ellensúlyt jelenthet a  hőségben. Aztán elég kevesen tudnak például a Trevi-kút területe alatt található Vicus Caprarius-ról (a „Víz Városa”), amely egy ókori római komplexum. A  már említett szökőkút alatt bújik meg az első századból származó régészeti lelőhely, amelyre az 1990-es évek végén találtak rá. A Vicus Caprarius medencéi a mai napig nedvesek, ugyanis  újra és újra megtelnek vízzel, köszönhetően az Aqua Virgónak, amely az ókori Róma tizenegy vízvezetékének az egyike. Ez utóbbi táplálja a Trevi-kutat is; ugyanis a föld alatti víz végül a szökőkútba folyik.

A páratlan történelmi helyszín látogatható,  így érdemes beiktatni a programunkba, hiszen felderítése megint csak az Örök város halhatatlanságát támasztja alá. A Vicus Caprarius a tudásszomjunkat talán némileg enyhítette, de mivel utoljára legálisan Anita Ekberg mártózhatott meg a Trevi vizében, a meleg ellen olyan vízre van szükség, amelyben nem csak gyönyörködni, de fürödni is lehet.  A legbölcsebb hát, ha a helyiek nyomát követve indulunk el az enyhülés felé…

Ostia

Még ha a hőmérő higanyszála fenyegetően emelkedik is felénk, nincs ok a pánikra, hiszen instant megoldást nyújthat Ostia Lido kissé csúf, sötét homokos strandja – amennyiben a prioritás számunkra a minél gyorsabb lehűlés a nagy melegben. A Rómához legközelebb eső strandra elegendő, ha egy törölközővel érkezünk, hiszen a szabad, ingyenesen igénybe vehető tengerparti rész sok hűsölésre vágyó befogadására képes.

Santa Severa

Arra bátorítok azonban mindenkit, hogy ne szúrja le a napernyőjét Ostia-nál, vagy ha már késő, és le is terítette a parton a törölközőjét, kapja fel a homokból és tartson inkább velem.

A fővárostól mindössze 50 km-re  található Santa Severa települése, ahová a regionális vonatok gyakorlatilag óránként indulnak. Nincs más dolgunk, mint Termini állomásról a Civitavecchia felé induló járatokat keresni. Egy szűk óra utazás után pedig megérkezünk a Paradicsomba…

A part látképének éke egy 11. századi kastély, amelynek árnyékában akár hűsölhetünk is, de látványnak sem utolsó. Aki pedig kedveli a tenger gyümölcseit, számára remek éhség- oltó hely lehet az Isola del Pescatore kifőzdéje, ahonnan evés közben a megfelelő szögből a már említett kastély és a tenger valamennyi fodrozódó hulláma is látszik.

Santa Marinella

Személyes kedvencem a Róma északi részén található Santa Marinella, amit bizonyos körökben a Tirrén-tenger gyöngyszemének is neveznek. Miután a vonat elhagyta Santa Severa-t, ez az állomás következik. Puha, homokos part, sok szabad strandrész, tengerparti villák, a búvárkodás és a szörfösök paradicsoma.

A búvárkodást és a víz alatti halászatot kedvelő turisták számára Santa Marinella tengerfeneke csodálatos víz alatti panorámát kínál; a tengerfenék kialakítását ugyanis főként kövek, sziklák és öblök jellemzik, amelyek a Földközi-tenger legkülönbözőbb tengeri állatfajainak szokásos búvóhelyei.

* Olyannyira változatos arrafelé az élővilág, hogy az egyik alkalommal szerencsém volt egy medúzáshoz is, ami megcsípett. Ki gondolta volna?

Ha a partvonalon egy kicsit tovább sétálunk, megérkezhetünk a Bianca Ristorante-hoz, ami a tiramisù zarándokhelyem. Az étterem egy gyönyörű hotel része, ahol finomabbnál finomabb fogásokat ehetünk, de az említett süteményük egészen páratlan, megéri utazni is érte.

Anzio partjai: Tor Caldara és Lido dei Gigli

Bár úgy terveztük, Anzio-ban csak néhány órát töltünk, az élet huncut fintorának hála, nem csak a legszebb tengerparti naplemente élményét adta nekünk a város, amikor ránk esteledett, de az egész éjszakát is csillagos ege alatt töltöttük.

A Terminiről egy óra vonatút után az enyhe éghajlatú Anzio pályaudvarán szállhatunk le, ahonnan a város szívén átsétálva a kikötőt, majd a parti szakaszt érinthetjük. A kikötője gazdagon tűzdelt különféle strandokkal, aranyos kávézókkal és vendéglőkkel. A homok aranyló, a víz kristálytiszta.

2002-ben történt, hogy egy erős vihar a tengerfenékről a partra sodorta a Néró-villa maradványait, így manapság felszíni búvárkodás során akár  romok darabjaira is bukkanhatunk. Ha egy tengerparti lakomához támadna kedved: Romolo al Porto – ezt keresd. A tenger gyümölcseiből készült risotto-juk kihagyhatatlan…

Róma tengerpartjainak felderítése olyan, mint vakáció a vakációban – álom az álomban… Először ki kell találnunk az örök város mágikus labirintusából, hogy tengerparti nyaralóvárosokat érintsünk, amelyek végpontja nem lehet más, mint a tenger. Azonban van egy bökkenő, hiába akadálymentes az odajutás, a visszaút cserébe egészen trükkös, hiszen van ezeknek a partoknak egyfajta szirénekre jellemző karakterisztikája: marasztalják és nem engedik el egykönnyen az odalátogatót…

Megosztás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: email
Kampler Éva

A Terra Poetica két hosszú évig egy „fiókban várakozó” ügy volt, aztán tavaly azzal, hogy az olasz fővárosba költöztem, formára talált. Az oldalt mindazoknak dedikálom, akik szeretik a tiszta történeteket. Mottóként ezért ezt a sort választottam: ‘Una storia sulla pura bellezza’, vagyis ‘Egy történet a tiszta szépségről’.

Social media

Kapcsolódó bejegyzések

Olasz gesztusnyelv

Hadonászó kezek…

Olasz barátaimat gyakorta mulattatom azzal, hogy milyen sokat hadonászok a kezeimmel miközben beszélek. Én meg rajtuk mosolygok, “bagoly mondja…”. Mit jelent gesztikulálni? Az érzelmek megélését és azok vizuális lenyomatait…

Tovább olvasom »
Firenze, Duomo

Egy toszkán legenda: i Bischeri

Mit jelent a “Bischero” kifejezés? A szó eredete igen messzire nyúlik vissza az időben, ugyanis egy 12. századi toszkán legendához kapcsolódik. Akkoriban egy Firenzében lakó gazdag nemesi család neve volt, mára azonban valami egészen mást jelent…

Tovább olvasom »